SPECIALISATIES






Wat is hypnotherapie?
Hypnotherapie is een methode om psychische en psychosomatische aandoeningen te behandelen. Het gebruik van trance is de spil van deze therapie. Als hypnotherapeut gebruik ik ook andere vormen van evidence-based therapie. Dit betekent dat het effect van deze vormen van therapie in onderzoek is aangetoond.
Ik gebruik hypnose therapeutisch. De hypnotische (trance) toestand wordt opzettelijk gegenereerd als een therapeutisch hulpmiddel. In tegenstelling tot wat er gebeurt bij theatrale hypnose, heb je altijd de controle over jezelf.
In deze therapie leer je op een andere manier dan je gewend bent om naar jezelf te luisteren. Dit brengt je dichter bij je onbewuste gevoelens en overtuigingen. Hierdoor kun je nieuwe inzichten opdoen en deze op je eigen manier toepassen in je dagelijkse leven en zo je doelen bereiken.
Met andere woorden: met deskundig advies krijg je meer inzicht en controle over je onbewuste reacties. Hierdoor kun je beter gebruik maken van de waardevolle capaciteiten van jouw lichaam en geest. Bedenk bijvoorbeeld hoe goed je met jouw emoties kunt omgaan en jouw fysieke en mentale vermogens kunt gebruiken.
Als je als klant goed gemotiveerd bent en je inzet voor verandering, worden op korte termijn vaak positieve resultaten behaald. Dit is deels afhankelijk van hoe diep jouw aandoening in jou geworteld is en van de achtergrond van jouw problemen.
Als hypnotherapeut gebruik ik een verscheidenheid aan transcendente technieken, zoals regressie, NLP, beeldvorming, autogene training, zelfhypnose en de effecten van andere vormen van therapie die ik gebruik, zoals Transactionele Analyse, EMDR en Loss Counseling worden vaak verbeterd wanneer ze worden gedaan in combinatie met therapeutische trance.
Hypnotherapie is zowel een zelfstandige behandelmethode als een waardevolle ondersteuning voor reguliere en aanvullende geneeskunde.
Hypnose en hypnotherapie worden daarom niet alleen door hypnotherapeuten gebruikt. Het wordt gebruikt door gespecialiseerde artsen zoals chirurgen, anesthesiologen, radiologen, artsen en tandartsen. In de geestelijke gezondheidszorg maken psychiaters, psychologen en psychotherapeuten regelmatig gebruik van hypnose.
Verliescounseling
Rouw is geen ziekte en is ook geen oorzaak. Verlies is een universeel verschijnsel. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met het verlies en de bijbehorende rouw. Bij verlies en rouw denk je in eerste instantie aan het overlijden van een dierbare. Er zijn echter allerlei soorten verliezen: lichaam, psyche, relaties, ouderschap, school, werk en thuis.
Of je nu jouw zelfvertrouwen kwijt bent geraakt door echtscheiding of reorganisatie, omdat uw partner dement is geworden of je definitief jouw geboorteland hebt verlaten, dit zijn de situaties waarin er verlies optreedt.
Gelukkig kan tachtig procent van de mensen het verlies aan. Dit betekent dat ze, bewust of niet, een rouwproces doormaken en er een plek kunnen geven in hun leven.
Men kan zeggen dat elke persoon zijn eigen persoonlijke verlieskast heeft. Alle verliezen gaan naar de persoonlijke lade van deze kast. Als het verlies correct is verwerkt, wordt het schoongeveegd en in een la gelegd , waar het door de eigenaar teruggevonden kan worden.
In twintig procent van de gevallen slagen mensen er echter niet om het verlies netjes in de kast te krijgen. Hun verlieskast is een puinhoop. Deze mensen zitten vast in een deel van het rouwproces. Blokkades manifesteren zich in het dagelijkse leven op vele manieren, zoals aanhoudende depressie, agressiviteit of lichamelijk en geestelijk ongemak.
Tegenwoordig worden dergelijke aandoeningen vaak alleen met medicatie opgelost.
Als verliescounselor help ik mensen met het opruimen van hun verlieskast en de barrières die dit kan veroorzaken. Het is belangrijk dat het rouwproces altijd op de individuele behoeften wordt afgestemd omdat het van persoon tot persoon verschilt.
Overigens is het ook essentieel om iemand uit jouw directe omgeving bij dit proces te betrekken.
Zowel als ondersteuning voor mensen met een verliesproblematiek als voor zichzelf aangezien zij ook worden blootgesteld aan de gevolgen ervan.
Heb je een schokkende gebeurtenis meegemaakt en heeft deze nog steeds invloed op jou?
Oogbewegingsdesensibilisatie (Eng. Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort EMDR) is een officieel erkende therapeutische interventietechniek die vooral wordt toegepast bij mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Deze therapie is ontwikkeld door Francine Shapiro en bestaat sinds eind jaren tachtig. Hoewel er veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan, is nog niet bekend hoe EMDR werkt. EMDR wordt vaak gebruikt om een verstoorde verwerking van traumatische ervaringen te herstellen. Een mogelijke verklaring is dat het letsel de samenwerking tussen de hersenhelften verbrak. Voor de verwerking is het nodig dat de twee hersenhelften weer gaan samenwerken. Met EMDR gebeurt dit door in een precieze procedure een combinatie te maken van gedachten, gevoelens en beelden die een minder gunstige rol spelen in het leven van de cliënt terwijl beide hersenhelften afwisselend gestimuleerd worden. Dit doe je door de cliënt bijvoorbeeld te vragen de vingerbewegingen van de therapeut met de ogen te volgen, afwisselend klikjes in het linker- en rechteroor te laten horen met een mp3-speler en koptelefoon, of door de cliënt afwisselend op de linker- en rechterknie te tikken. De methode werkt ook goed voor kinderen. EMDR is wetenschappelijk goed onderzocht en lijkt effectief te zijn bij de behandeling van posttraumatische aandoeningen. De methode kan ook worden gebruikt bij andere angststoornissen dan PTSS, zoals depressie en verslaving.
Wat gebeurt er met je na een bijzonder beangstigende of pijnlijke ervaring? In plaats van het te zwaar te belasten, loop je er soms in vast. Dit kan leiden tot veranderingen in hoe u zich voelt, hoe u denkt en handelt. Je realiseert je misschien niet eens dat de veranderingen verband houden met de gebeurtenis totdat je nadenkt over hoe het ervoor was. Het geheugen zelf kan ook problemen veroorzaken. Er zijn bijvoorbeeld plotseling onaangename plaatjes of gedachten die verband houden met de gebeurtenis.
Welke gebeurtenissen kunnen tot verwerkingsproblemen leiden?
- Auto ongeluk
- Misbruik
- Geweld
- Ongeval (anders dan een auto-ongeluk), letsel of ziekte
- Brand
- Diefstal
- Verkrachting of aanranding
- Je baan verliezen
- Natuurramp
- Diagnose van een ernstige ziekte
- Een getuige van geweld
- Een geliefde verliezen
De soorten klachten die iemand kan hebben na een schokkende ervaring
- Het evenement opnieuw beleven
- Weglopen van ervaring
- Verhoogde waakzaamheid
- Schaamte of schuldgevoel
- Een slecht humeur
- Depressie
- Piekeren
- Angsten
- Slecht gevoel van eigenwaarde
- Paniek
- Problemen met slapen
- Relatieproblemen
- Onverklaarbare lichamelijke symptomen
Hoe kom ik van deze symptomen af? Veel experts geloven dat de enige manier is om “vervelende herinneringen op te halen en te verwerken”. Dit kan op verschillende manieren. Een van hen is EMDR.
EMDR integreert elementen van andere therapieën in combinatie met een afleidende stimulus (traceren door de ogen van de hand van de therapeut of bilaterale geluidsstimulatie). Dit stimuleert het “informatieverwerkingssysteem in de hersenen”.
Dankzij EMDR hoef je niet meer jaren over het verleden te praten. Door het informatieverwerkingssysteem te stimuleren, worden de therapeutische doelen echter in relatief korte tijd bereikt. EMDR zorgt voor herkenbare veranderingen die ook na langere tijd aanhouden. De grootste kracht van EMDR is dat het de hersenen in staat stelt zich te regenereren met de snelheid waarmee het lichaam lichamelijke aandoeningen geneest. Als je klachten hebt die het directe gevolg zijn van een of meer specifieke, pijnlijke gebeurtenissen, en het nadenken over de gebeurtenis blijft een emotionele reactie uitlokken, is de kans groot dat EMDR verlichting kan bieden.
Hoe werkt EMDR
De herinnering aan een trauma laten vervagen door je werkgeheugen af te leiden. Dat is ongeveer wat psychologen en therapeuten met EMDR doen. Tijdens EMDR therapie haal je een pijnlijke herinnering op. Op het moment dat je de herinnering levendig voor je ziet, heb je hem in jouw werkgeheugen geplaatst. Terwijl je de gebeurtenis voor je blijft zien, vraagt de therapeut je met je ogen zijn of haar vingers of een lichtje te volgen. Andere methodes zijn het volgen van piepjes met een koptelefoon of buzzers die afwisselend in je linker- en rechterhand trillen. Ze doen allemaal hetzelfde: ze zorgen voor afleiding van je werkgeheugen. Het werkgeheugen raakt vol en de nare herinnering verliest langzaam zijn emotionele lading.
LOOPTIJD
De duur van EMDR-therapie hangt af van het verloop van onze eigen levensgeschiedenis. De gegevens van de European EMDR Association geven aan dat er gemiddeld drie tot zes sessies zijn, maar we moeten niet vergeten dat dit slechts statistieken zijn.
Burn-out betekent emotionele, fysieke en mentale uitputting, letterlijk ‘opgebrand’.
Hoe weet ik of ik een burn-out heb?
Constante vermoeidheid: jouw lichaam kan zijn batterij niet meer opladen. Je gaat moe naar bed en staat moe op. Alles is teveel, je ziet alles als een berg;
Emotionele vervreemding: “dat ben ik niet, ik herken mezelf niet meer”, neiging tot cynisme, “ze” lossen het maar op, ik ben er klaar mee;
Afnemend zelfvertrouwen: het gevoel hebben dat je je werk niet meer goed kunt doen. Je voelt dat er nu weinig is wat je kunt doen;
Je kunt niet meer naar behoren functioneren en deelnemen aan het alledaagse leven. Je kunt niet meer werken en functioneren in je gezin, het is allemaal teveel.
Soms heeft iedereen stress, thuis of op het werk, maar niet iedereen ervaart een burn-out. Het is niet de situatie die een burn-out veroorzaakt, maar de manier waarop je ermee omgaat, hoe je erop reageert.
Op deze manier kunnen jouw positieve eigenschappen ook jouw valkuilen worden als je in jouw perfectionisme, loyaliteit, gedrevenheid doorslaat. Eigenschappen die aanvankelijk positief zijn, kunnen zelfs contraproductief worden. Het evenwicht tussen wat we krijgen en wat we kunnen verdragen, wordt verstoord.
Hoe kan ik van een burn-out herstellen?
Ontspannen
De eerste stap bij burn-out is leren regenereren, proberen de patronen te doorbreken. Creëer rust door je werk te delen met collega’s, indien mogelijk door tijdelijk minder te werken. Ook in de privésfeer is het belangrijk om rust te creëren, eventueel een weekje vrij te nemen en proberen te ontspannen.
Inzicht
Zoek professionele hulp, iemand die bij je past, iemand die je vertrouwt.
Stel (samen met de hulpverlener) vast welk gedrag de stress veroorzaakt en ga eraan werken. Het hoeft niet ingewikkeld of lang te zijn, de wijzigingen zijn meestal vrij eenvoudig.
Verandering
Zie burn-out als een kans, een moment van verandering in je leven om onder ogen te zien wat schadelijk is geworden in je leven. Je krijgt weer energie en plezier in werk en leven en je kunt weer genieten van het leven.